Cara buat resepi biskut almond london
Gambar biskut almond london yang sedap
Tentang almond london
Resepi Biskut Almond London, adalah antara Kuih Raya yang paling popular dan disukai ramai. Almond london ini sangat sedap, ia juga lembut dan bila kita makan ia akan cair di mulut dan didalam mengandungi kacang badam, Pasti berbaloi mencuba biskut almond london yang sedap ini.
Masa :
Penyediaan: 30
Memasak: 60
Keseluruhan: 90 minutes
Jumlah Hidangan : 36
Resepi cara buat biskut almond london yang sedap
Bahan-bahan untuk buat biskut almond london
- 300 gm - tepung gandum
- 200 gm - tepung jagung
- 2 sudu besar - tepung beras
- 250 gm - mentega (buttercup)
- 1 biji telur50 gm serbuk badam
- 1 sudu teh - baking powder
- 1/4 cawan - gula castor (kalu nak manis lg, letak 1/2 cwn)
- 1/2 sudu teh - garam halus
- 100 biji - badam biji (dipanggang sehingga rangup)
- coklat compoud - dicairkan melalui double boiled.
- 1 sudu teh - esen vanilla
Cara-cara penyediaan biskut almond london
- Mula-mula panggang kacang badam di dalam oven selama lbh kurang 7-10 minit dan sentiasa perhatikan takut hangit. sejukkan.
- Ayak tepung gandum,tepung jagung,tepung beras bersama baking powder.
- pukul mentega, garam dan gula castor sehingga kembang dan bila dah kembang masukkan telur. pukul sebati.
- Masukkan esen vanila, dan serbuk badam dan masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan lembut dan boleh dikepal.
- Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil / lonjong & masukkan badam didalamnya.
- Kemudian letakkan diatas dulang pembakar yg telah disapu sedikit mentega.
- Bakar pada suhu 180'c selama 20 minit.
- Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boiled" dan masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan celupkan biskut tadi ke dalam coklat masakan.
- aburkan sedikit badam cincang utk hiasan. Biarkan ia kering seketika dan sedia untuk dimakan.
Serba sedikit info tentang cara membuat dan resepi biskut almond london yang mudah lagi sedap, semoga perkongsian ini membawa manfaat pada anda semua.
No comments:
Post a Comment