cari apa???

Tuesday, 16 September 2014

Kerabu maggie

Kerabu maggie... Aku pernah makan ni kat rantau panjang... Tepi masjid apa ntah namanye.. Mmg besst! Pedas masam terangkat!!

Jom tgk cara buat--->

1 paket megi siam tomyam/ jenama Ruski
Udang/Sotong/Lain-lain seafood
2 sudu besar perahan limau nipis
1/2 biji tomato
1/2 labu bawang besar yg kuning tu ( aku pakai bawang besar yg merah tu lg best asenye )
Daun kesum
*Boleh jugak letak sayur macam kubis. Celur sekali dengan megi.


*Rencah yg paling sedap untuk dicampur sekali is seafood ye kawan2 - kerang, udang, sotong, fishball dll. tapi kalo nak letak ayam pon boleh, belasah je...


*Pastikan guna limau nipis ek. Tapi kalau berani nak cuba guna limau kasturi..sila lah try..hehe

Cara-Cara:

Celur megi bersama dengan rencah seafood. Bukan rencah megi tu ye. Dah masak, toskan. Air rebusan tu jangan buang semua sekali. Ambik dalam 2-3 sudu besar untuk campur sekali dalam kerabu megi.

Gaulkan bersama daun kesum yang dihiris nipis-nipis, tomato dan bawang besar yang dipotong bentuk baji. 

Akhir sekali jangan lupa gaulkan dengan perahan limau nipis dan rencah megi tadi. Jangan letak semua rencah megi tu taw! Kepedasan nanti uols. Tapi kalau yg memang makan pedas, korang potong sekali cili api. Haa...baru marvellous namanya!

1 comment: