Bahan-bahannya :
1/2 kg tepung gandum
1/2 bungkus yis segera Mauripan
4 sudu besar margerin
4 sudu besar gula
4 sudu besar susu tepung
Secubit garam
Air secukupnya
Bahan Inti :
Sardin / daging + ubi kentang
Bawang merah
Cili
Garam
Gula
Perahan jus limau nipis
Cara-cara penyediaan :
Inti sardin ni lebih kurang 1 tin dijadikan sambal, masak sehingga air kering
Bancuh yis segera dengan setengah cawan air suam... Kacau rata dan biarkan sekejap hingga bancuhan berbuih-buih....
Masukkan susu tepung, gula, margerin dan garam ke dalam tepung.... Gaulkan hingga rata.... Tuangkan bancuhan yis dan gaul hingga sebati.... Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada bekas adunan.... Perapkan lebih kurang setengah jam...
Bentukkan adunan menjadi doh-doh yang kecil.... Ambil satu doh tadi dan canaikan hingga nipis.... Letakkan inti di atasnya.... Tutupkan inti dan kemaskan di bahagian tepi... Kelar dan gulungkan... Ulangi langkah ini sehingga habis semua doh yang dibentukkan tadi....Lebih kurang macam pic kat bawah ni...
Rehatkan seketika.... Akhir sekali, goreng hingga masak dan bolehlah dihidangkan....
No comments:
Post a Comment