My mom ckp ni kuoh Qasidah fav. Ayah ku..
Ptg tu suami ku blk dr kerja tgk lah kuih tu ats meja.. Terus dia terkam sambil berkata wow! Qasidah..!! Sdp nye.. Fav abg ni.. Hahahah laa xsangka pulak aku suami aku pun sgt suka kuih ni...
Aku pun duk usha2 cari resepi.. Dpt lah kat BlOg sorang kakak ni... Mohon share ye kak resepi kuih ni...
![]() |
![]() |
Ni lah rupa Kuih Qasidah yg sebenarnya, spt sekuntum bunga ros kan.. Gambar dr dapur MADIHA@RATNA |
![]() |
Kuih Qasidah ni, teksturenya lembut dan wangi dgn bau minyak sapi dan juga bawang goreng. Amat sesuai utk org tua yg tak ada gigi hehe..
![]() |
Kacau sehingga adunan sebati dan tidak berketul |
![]() |
Apabila adunan dah menjadi seketul dan tidak melekat pada kuali baru masukkan minyak sapi.. |
KUIH QASIDAH
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2:
Bawang Goreng:
5 - 7 biji bawang merah
minyak
~ bawang dihiris nipis dan goreng hingga keperangan.
~ angkat dan ketepikan.
2 cawan tepung gandum
2/3 cawan santan pekat/santan fresh
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula pasir
2 biji telur A
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
sedikit pewarna kuning
3 sudu besar minyak sapi
Cara:
Bancuh kesemua bahan2 kecuali daun pandan dan minyak sapi hingga sebati.
Tapis dan masukkan ke dalam kuali bersama daun pandan.
Masaklah dgn menggunakan api sederhana hingga tidak melekat pada kuali.(hendaklah sentiasa dikacau)
Masukkan minyak sapi dan kacau lagi lebih kurang 10 min.
Tutup api dan alihkan ke dalam bekas lain. Biarkan sejuk sebentar.
Ambil sedikit adunan dan bentukkan menjadi bulat.
Kemudian bentukkan menjadi bunga ros dgn menggunakan penyepit. (atau boleh menggunakan mould yg sesuai)
Susun atas pinggan dan tabur sedikit bawang goreng dan juga titiskan sedikit minyak goreng bawang tadi ke atas kuih yg dah dibentukkan.
Nanti nak cuba buat utk encik suami n ayh ku... 😍😍
No comments:
Post a Comment