cari apa???

Wednesday, 17 September 2014

Roti gulung inti daging

Sjk kebelakangan ni.. Setelah usia kandungan ku mencecah 11 minggu ++ alahan dh berkurang.. Masih lg xsehat.. Kurang tenaga.. Xleh buat kerja berat2.. Xleh nk berdiri lama2.. Tp ntah knape aku rasa rajin sesangat masak kali ni...

Macam2 mnde aku nak buat, macam2 mnde aku reka utk dijadikan juadah tak kira mkn pg/ tgh hari / ptg / mlm... Ade je idea terrrrmasuklah yg diidamkan ibu hamil ni...

Ptg ni aku buat roti gulung berintikan daging..

Jom tgk apa bahan yg aku gunakan.. 

Bahan2 utk adunan roti:

1/2 kg tepung gandum
1/2 paket yis / mairipan ( lebih kurang 1 1/2 sudu teh )
4 sudu besar gula
4 sudu besar susu tepung
4 sudu besar marjerin
Sedikit garam
Air secukupnya

Cara2:

- Campurkan 1/2 paket yis dgn 1/2 cawan air suam. Kacau dan biarkan berbuih
- campurkan tepung gandum, marjerin, susu tepung, garam, gula, bancuhan yis td dan air sedikit demi sedikit.. ( jgn trlalu byk air nanti lembik )
- uli sebatk sehingga adunan tak melekat pd bekas..
- biarkan selama 1/2 jam / 30 minit sebelum diuli..

Bahan utk inti daging:

- daging dicincang ( boleh jugak pakai daging kisar RAMLY tu.. Aku xsuka pakai yg tu.. Aku lebih suka pakai daging fresh.. )
- 1 - 2 biji ubi kentag dipotong dadu
- 1 sudu serbuk kari dibancuh dengan 1/2 cwn air
- 2-3 tagkai cili padi dipotong halus ( nak pedas ltk byk )
- 1 sudu besar lada mesin ( aku guna cili kering dan dimesin utk jdikan lada mesin )
- 1/2 cwn air
- 1 ulas bawang besar dipotong dadu
- garam gula secukup rasa
- minyak menumis

- tumis bawang dan lada mesin sehingga naik bau.
- masukkan bancuhan serbuk kari. Kacau, biarkan pecah minyak
- masukkan daging, ubi kentang dan 1/2 cwn air
- masukkan garam gula secukupnya
- biarkan sehingga ubi dan daging empuk. ( sehingha air kering )
- goreng seketika dan tutup api.


Initi daging yg telah siap digoreng dan disejukkan...

Setelah 1/2 jam berlalu...



Bentukkan adunan menjadi doh-doh yang kecil.... Ambil satu doh tadi dan canaikan hingga nipis.... Letakkan inti di atasnya.... Tutupkan inti dan kemaskan di bahagian tepi... Kelar dan gulungkan... Ulangi langkah ini sehingga habis semua doh yang dibentukkan tadi....Lebih kurang macam pic kat bawah ni...

1
2
3
4
5
6
( gambar hiasan dr google )

Rehatkan seketika.... Akhir sekali, goreng hingga masak dan bolehlah dihidangkan....


Boleh juga dijadikan sbg frozen food
( goreng sedikit dan toskan )








No comments:

Post a Comment