cari apa???

Tuesday, 23 September 2014

Puding nangka santan

Bahan:

1 bungkus agar-agar serbuk ( plain )
250 ml santan ( 1 kotak kecik tu )
2-3 senduk gula pasir ( ikut kemanisan yg disukai )
1 liter air ( lebih kurang 3-4 cwn air )
200 gr nangka matang, potong-potong kecil ( lg byk lg best )
1 sendok makan biji selasih, rendam air panas
 Secubit garam

Cara membuat:
1. Campur agar-agar, santan, gula pasir, dan garam. Masak hingga mendidih.
2. Masukkan nangka dan biji selasih, kacau rata, angkat.
3. Tuang ke dalam bekas adunan, sejukkan sebentar, kemudian masukkan dlm peti ais hingga mengeras. Keluarkan dari bekas adunan, dan sedia utk dinikmati.


* boleh dihias mengikut kretiviti sendiri.
* boleh buat berlapis jika rajin
* boleh campurkan wrna pada agar2 

No comments:

Post a Comment