Asyik makan yg beli je kat chicken rice shop.. Kali ni nak try buat sndiri lak...
Ni ade resepi aku dpt dr blog .. Mohon kongsi disini ya penulis blog 🙊🙊
Inilah rupa pai tee.... Terliur lak ceQ nengok.. Maklumlah ibu hamil ni hari2 mengidam pelik2...
Let check out the recipe
Bahan utk sarang pai tee:
60 gm tepung gandum
50 gm tepung beras
1/2 biji telur
200 ml air
garam
sedikit kunyit utk beri warna kekuningan sedikit
Bancuhkan semua bahan dan sedia untuk digoreng....
Acuan pai tee ( celup separuh dlm acuan ) kenudian goreng dlm minyak panas
Cara menggoreng ( pastikan minyak betul2 panas... Dye akan tanggal sendiri taw.. Kalau agak susah pndai2 lah tolak dgn lidi sikit..
Inti :
Sayur seperti carrot, sengkuang, timun...., disagat halus
1/2 biji bawang besar, 2 ulas bawang putih dan 5 ekor udang di cincang halus.
Tumiskan bawang, masukkan udang dan sesuaikan rasa. Masak hingga agak kering, dan sejukkan sebentar.
Apabila sedia untuk makan, baru digaulkan sayur2 yg telah sisagat bersama bhn yg dimasak tadi.
Sos Cili :
6 biji Cili merah, 5 biji cili padi, 2 ulas bawang putih, 1/2 sudu cuka makan, 4 sudu gula.
Masak dgn sedikit air hingga agak pekat.
No comments:
Post a Comment