Ok... Menu tgh harinim aku masakkan AYAM MASAK KUZI... Tp aku buat simple2 n ala kadar je... Korang boleh lah try... Ayam masak kuzi ni sdp.. Cube ikut semua mcm aku tulis ni.. Jgn ikut aku.. Sbb akumg xsuke dgn sstgh bahan tu..
Jom tgk...
Bahan-Bahan: anggaran 2-3 org makan
- Bahan untuk diperap:( ayam )
- 6-8 ketul ayam
- 3 ulas bawang putih
- sedikit garam
- Bahan untuk digoreng:
- minyak masak utk menggoreng
- 5 ulas bawang merah, dihiris nipis
- 1/2 bawang besar, potong dadu
- 1/4 cawan kepingan badam (almond slices)
- 1/4 cawan kismis
- hati dan pedal ayam, potong kiub
- garam dan gula secukup rasa
** daun ketumbar utk hiasan ( aku pakai daun sup je.. Xde daun ketumbar )- Bahan untuk kuah:
- 4-5 ulas bawang merah, ditumbuk halus ( aku suke letak banyak , sbnrnye ni utk sekor ayam ni klo 5 ulas )
- 3 ulas bawang putih, ditumbuk halus
- 3 sudu besar rempah briyani, bancuh dengan air menjadi pes ( aku suke kuah banyak, sbb masing2 suke makan kuah )
- 125 ml air
- 1/4 cwn air tin susu cair
- 1/2 tin tomato puri
- 1 batang serai, dititik
- 2 helai pandan, carik dan simpul ( xde so xletak )
Cara Penyediaan:
- Tumbuk bawang putih bersama garam, dan lumurkan pada ayam. Perap seketika dan ketepikan.
- Beralih pula kepada bahan untuk digoreng. Panaskan minyak dan goreng bawang merah yang dihiris nipis tadi. Angkat dan toskan. Kemudian dalam minyak yang sama, goreng pula badam cukup sekadar kekuningan dan angkat. Goreng pula kismis selama 4-5 saat. Goreng bawang besar sehingga lembut dan diikuti pula pedal dan hati sehingga masak. Teruskan pula dengan menggoreng ayam hingga separuh masak. Angkat dan toskan.
- Dalam minyak yang sama, tumis bawang putih dan bawang merah yang ditumbuk halus sehingga naik bau. Masukkan daun pandan, serai dan rempah briyani. Kacau sehingga rempah masak dan pecah minyak.
- Masukkan tomato puri, ayam, pedal dan hati, bawang goreng, kismis, badam, air dan susu cair. Masak selama 20-30 minit. Tambahkan sedikit air jika kuah kering. Kacau sehingga kuah pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Hidangkan bersama taburan badam, daun ketumbar dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment