cari apa???

Friday, 19 December 2014

Ayam masak lemak cili api simple and easy

Menu harini ayam masak lemak cili api... Aku masak je ape yg ade.. Ni cara aku.. Org lain aku xtahu.. 🙊🙊🙊 simple and easy je.. Plg senang ni...

Bahan-bahannya: ( anggaran 3 org camtu )

6 ketul isi Ayam
2/3 kotak Santan ( aku pakai santan kotak ayam brand yg kecik tu je )                      10 tangkai Cili Padi – tumbuk                          5 ulas bawang merah - tumbuk                  3 ulas bawang putih - ditumbuk                          1 inci halia - ditumbuk                                 1 inci kunyit hidup – tumbuk                       1 btg Serai-diketuk                                      1 - 2 keping Asam keping                            1- 2 cawan air ( tgk jugak kepekatan mgikut citarasa masing2... Mcm aku encik suami xsuka sgt pekat2...                              Garam gula ajinamoto secukupnya

Cara memasak:

-Toskan ayam yang dah siap dicuci untuk mengeluarkan lebihan air. 

-Kemudian, masukkan ayam tadi bersama bahan2 yg dah di tumbuk ( boleh je pakai blender rempah tu ) masukkan jugak santan, dan air di dalam periuk dengan api perlahan. Jgn lupa masukkan sekali serai .

- kacau smpailah ianya masak... 

Bagi yang suka pedas boleh letakkan  cili padi/api lebih.

Bila dah masuk santan, kuah masak lemak kene sentiasa dikacau supaya tak berketul dan naik minyak, Untuk masak lemak ayam, cukup lah letak 1-2 asam keping yg kecik.. kecuali kalau masak lemak ikan boleh letak 2-3 keping sebab masakkan ikan memang kena rasa masamnya tu. Kalau nak letak kentang pun boleh jugak..

Nak cantik ltk hirisan daun kunyit... ( optional )


No comments:

Post a Comment